Collingwood Public Library & Green Roof

The Collingwood Public Library is located prominently in downtown Collingwood’s provincially designated Heritage Conservation District. This urban infill project provided the opportunity to construct a new heritage styled library while rejuvenating a neglected brownfield site in Collingwood’s growing civic and arts precinct. To enhance the relationship between the public and the local arts community, the building’s central atrium serves as a gallery space identified as ‘Art Street’, which extends into the exterior through a civic forecourt in the front of the library and the ‘Tremont Artisans Plaza’ at the rear. As a LEED Gold initiative, water conservation, xeriscape planting, and promotion of alternate modes of transportation were important project objectives. Further to capturing and storing rainwater and enhancing roof insulation, the green roof was designed as a public seating and educational space with views of Georgian Bay and the Niagara Escarpment.

Services provided

Concept design


Construction drawings


Construction review

Click to enlarge photos